top of page

Tips -  Maak zelf mooiere foto's 

Vaak gebeurd er wat leuks en pak je snel je telefoon, klik! Daar heb jij je foto. Voor altijd vastgelegd. De foto’s zijn helaas nooit heel mooi en je kijkt er eigenlijk nooit meer naar terug. Met deze praktische en makkelijk toe te passen tips zorg jij ervoor dat je foto’s mooier worden en misschien is het dan ook leuker om er deze keer écht wat mee te doen.

Tip 1. Kijk naar het licht

Als eerst is het natuurlijk belangrijk dat je kijkt naar het licht. Schijnt de zon erg fel? Heeeeerlijk natuurlijk, maar voor de foto’s iets minder mooi. Je ziet namelijk alle rimpeltjes, wallen en schaduwen extra goed. Zoek daarom een leuk schaduw plekje op. Wil je binnen een foto maken? Ga dan zo dicht mogelijk bij een raam staan. Ook hier geld weer dat fel zonlicht te veel is. Als de zon naar binnen schijnt kun je beter een ander raam opzoeken. 

Tip 2. Twinkeling in de ogen

Wat ik altijd erg mooi vind zijn de twinkeling in de ogen van mensen of dieren. Dit krijg je voor elkaar door ze naar het licht te laten kijken. Het is sowieso erg mooi om met het licht mee te fotograferen. Dat betekend dat de zon in jouw rug schijnt. Het licht schijnt dus van de voorkant op je onderwerp. Ook daarom is het bij fel licht fijn om in de schaduw te staan. Je hebt dan wel het voordeel van de twinkeling in de ogen, maar mensen hoeven niet te fronzen.

gezin-85.jpg

We staan hier in de schaduw omdat het zonnetje lekker scheen. Dit meisje kijkt richting het licht waardoor haar ogen mooi oplichten. Het maakt een foto levendig en het geeft een extra wauw factor. 

Wanneer ik haar van de andere kant had gefotografeerd, had ze donkere ogen gehad.

Tip 3. Probeer verschillende perspectieven


Dit betekend dat je een foto maakt op dezelfde hoogte als je onderwerp. Ligt jouw baby lekker op de grond of misschien op je bed? Ga er eens voor liggen met je telefoon of camera en probeer op dezelfde hoogte een foto te maken. Dit geld ook voor peuters, volwassenen of dieren. Ga bij jonge kinderen eens op je hurken zitten en houd je telefoon op dezelfde hoogte. Je zult zien dat je dan echt in contact komt, het lijkt écht, er zijn geen vertekeningen.

Op ooghoogte

Dit gebruik ik zelf eigenlijk weinig. Het betekend dat je een foto maakt vanuit een heel laag standpunt. Bij het fotograferen van mensen wordt dit naar mijn mening vaak niet zo mooi. Onderkinnen en neusgaten worden bijvoorbeeld extra in het zonnetje gezet ;) 

Kikkerperspectief

Dit betekend dat je van boven af een foto maakt. Dit zijn bijna altijd mijn favoriete foto's! Ik heb dan ook sinds kort een krukje aangeschaft. Vooral bij baby’s, gezinnen en stelletjes vind ik dit gaaf. Dat is dus bijna alles wat ik fotografeer haha. Leg je baby eens op jullie grote bed en ga er boven staan. Vraag je kinderen om elkaar een knuffel te geven en maak van een iets hoger standpunt de foto. Ik ben fan!

Vogelperspectief

DSC_3300.jpg
Newborn-93.jpg

Vogelperspectief 

Op ooghoogte


Een hele simpele maar heel belangrijke tip: zorg voor rechte lijnen. Bij lijnen kun je denken aan de horizon, maar ook een deurpost of bakstenen muur achter je kinderen op de foto. Zorg dat het recht is. Op je telefoon kun je heel simpel een raster instellen wat jou helpt tijdens het maken van de foto om te kijken of de lijnen recht lopen. Je kunt dit ook tijdens het bewerken van de foto nog aanpassen. Het zorgt voor rust wanneer alles recht loopt.

Tip 4. Zorg voor rechte lijnen

Tip 5. Achtergrond en kleuren

Zorg dat de achtergrond rustig is. Zie je nog een zakdoek liggen of iets anders wat je stoort? Gooi het dan snel even aan de kant. Het levert een vele malen mooiere foto op. Wil je er echt even een foto moment van maken? Bedenk dan welke kleuren je mooi vind. Zo adviseer ik mijn klanten altijd om felle kleuren en drukke prints te vermijden. Aarde tinten vind ik zelf heel mooi uitkomen in mijn foto’s. Dit zorgt voor tijdloze en warme foto’s.

Tip 6. Wazige achtergrond

Wanneer je de focus legt op je onderwerp, bijvoorbeeld je kinderen, wordt de achtergrond waziger.  Dat vind ik heel mooi! Tik op je telefoon op het gedeelte wat je scherp wil hebben. Je zult zien dat de achtergrond dat wazig wordt. Is je onderwerp een persoon of dier? Stel dan altijd scherp op de ogen.

Tip 7. Bewerk je foto's 

Nadat je al deze tips hebt toegepast, komt pas het belangrijkste gedeelte. Bewerk je foto’s. De foto’s die je van mij voorbij ziet komen zijn allemaal 1 voor 1 bewerkt in mijn eigen stijl. Een foto bewerken kun je ook makkelijk op je telefoon doen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de app Snapseed gebruiken. Je kunt de foto lichter of donkerder maken. Schaduwen kun je weghalen of toevoegen en verschillende kleuren kun je aanpassen. Zo zie je bij mij bijvoorbeeld nooit fel groen gras op een foto. Ik hou van warme, een tikkeltje donkere foto’s met neutrale kleuren. Door deze app te gebruiken kun jij uit testen wat jij mooi vind. Je maakt van je simpele foto een kunstwerkje waar je trots op kan zijn!

Zo kwam de foto uit de camera

Dit is de foto geworden nadat ik hem heb bewerkt

DSC_3697.jpg
familie-84.jpg

Wil jij betere foto's leren maken en ga je aan de slag met deze tips? Heb je nog vragen hierover? Stuur dan gerust een berichtje, ik vind het leuk om je te helpen!

bottom of page